Slechte stemmingen zijn als een donkere wolk die schijnbaar uit het niets kan komen en een schaduw over je hele dag kan werpen. Het is moeilijk om productief of blij te zijn als je je neerslachtig voelt, maar gelukkig zijn er manieren om uit een slecht humeur te komen. Hier zijn een aantal tips die kunnen helpen.

Neem een bad

Dit klinkt misschien raar, maar een bad nemen kan je echt opvrolijken. Een goed bad maakt serotonine en melatonine vrij die je helpen ontspannen, en ook oxytocine dat stress en angst vermindert. Plus van een warm bad is wetenschappelijk bewezen dat het pijn vermindert, dus als je je pijnlijk of stijf voelt, zal het bijzonder nuttig zijn.

Luister naar muziek

Als ik me neerslachtig voel, helpt niets me gelukkiger dan een energiek deuntje van een van mijn favoriete bands. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het luisteren naar vrolijke muziek je beter kan laten voelen, terwijl ander onderzoek heeft uitgewezen dat muziek zonder woorden nog effectiever is. De sleutel lijkt te liggen in het gebruik van liedjes met tempi hoger dan 120 beats per minuut, dus als je nog geen favoriet liedje in gedachten hebt, probeer dan eens te luisteren naar een willekeurige afspeellijst met energieke muziek op Spotify of een andere streamingdienst.

Knuffel met een geliefde

Aanraking is een onderschat zintuig dat diepgaande effecten kan hebben als het gaat om geluk en welbevinden. Als je je neerslachtig voelt, zal knuffelen met iemand die je lief is je niet alleen gelukkiger maken, maar ook kalmer en zekerder.

Maak jezelf gelukkig

Zelfs als je slechte humeur niet veroorzaakt wordt door omstandigheden buiten je controle, zijn er genoeg manieren om jezelf een beter gevoel over het leven te geven. Je zou kunnen beginnen door de 7 gewoonten van zeer effectieve mensen door te nemen, bij te praten met een vriend, of een nieuwe activiteit te proberen zoals yoga of meditatie. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar de sleutel is dat je iets doet waardoor je je gelukkig en voldaan voelt.

Haal herinneringen op aan gelukkige tijden

Als ik me neerslachtig voel, is een van mijn favoriete manieren om mezelf op te vrolijken door te denken aan alle goede tijden in mijn leven. Of het nu terugdenken is aan een leuke vakantie met vrienden, aan het spelen van videospelletjes als kind, of aan heerlijk eten in een geweldig restaurant, positieve herinneringen kunnen je doen geloven dat het leven meer goede dan slechte momenten heeft, zelfs als je op dit moment ergens boos over bent.

Herinner jezelf eraan hoe gelukkig je bent

Met hoeveel stress en tegenspoed je nu ook te maken hebt, er zijn waarschijnlijk anderen die het slechter hebben dan jij. Je kunt bijvoorbeeld in armoede leven, te maken hebben met een ziekte of voedseltekort, geconfronteerd worden met oorlog of geweld in je omgeving, misbruik thuis of op school doorstaan, of ergens anders voor vrijheid vechten. De kans is groot dat niet iedereen dezelfde kansen heeft als jij – dus herinner jezelf hieraan telkens als je je down voelt.

Doe iets aardigs voor een ander

Als je je neerslachtig voelt is het makkelijk om na te denken over wat andere mensen gelukkig maakt zonder aan je eigen geluk te denken. Maar als je jezelf niet uit een slecht humeur lijkt te kunnen halen, is een manier om op te vrolijken iets aardigs te doen voor iemand die het harder nodig heeft dan jij. Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om anderen te helpen en tegelijk jezelf een goed gevoel te geven – en op veel plaatsen kun je zelfs in het weekend vrijwilligerswerk doen, wat het gemakkelijk maakt om het in je schema in te passen.

Ook, zoals ik al eerder zei, als geen van deze 7 dingen voor je werkt, wees dan niet bang om hulp te vragen. Een ouder of leraar kan je altijd door een slechte bui heen helpen – of soms kan praten met iemand anders je helpen uit te zoeken waarom je je in de eerste plaats zo down voelt. Ik hoop dat dit helpt! 🙂

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen