Iedereen krijgt wel eens met een conflict te maken. Op het werk, met de buren of in de privésfeer. Dit is lang niet altijd erg. Conflicten kunnen zeer leerzaam zijn en mensen nader tot elkaar brengen, mits ze goed opgelost worden. Jammer genoeg is dit laatste niet altijd mogelijk. Althans, niet zonder hulp. Heb ook jij hulp nodig van een advocaat of jurist, maar heb je geen rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan kan rechtshulp on demand een uitkomst bieden. Grijp hier echter niet meteen naar, soms is een goed gesprek al voldoende om de lucht te klaren. In deze blog gaan we hier nader op in en wat je kunt doen als dit niet helpt.
Probeer nader tot elkaar te komen
Bij conflicten lopen frustraties en emoties vaak hoog op, vooral als deze niet uitgesproken worden. Een eerlijk gesprek in een neutrale setting kan dan helpen deze gevoelens te verminderen of in het geheel weg te nemen. Om het gesprek tot een succes te maken, is een goede voorbereiding vereist. Zet bijvoorbeeld feiten op papier en bedenk vragen om tot de kern van het conflict te komen. Denk ook alvast na over eventuele oplossingen waar zowel jij als de andere partij zich in zou kunnen vinden. Is er echter geen land te bezeilen met de ‘tegenpartij’? Dan is het inschakelen van rechtshulp soms de enige optie.
Maak melding bij de juiste instanties
Conflicten zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kunnen conflicten ontstaan door onenigheid met de buren, na aankoop van een product of als gevolg van een discussie met een werkgever. Wil je melding maken van een dergelijk conflict? Dan hangt het van de aard van het conflict af bij welke instantie je moet zijn. Zo kan geluidsoverlast gemeld worden bij de gemeente, product- of abonnement gerelateerde problemen bij de de Consumentenbond en arbeidsconflicten bij een vertrouwenspersoon of leidinggevende. Loopt het conflict echter geheel uit de hand en is er sprake van een dreigende situatie? Neem dan direct contact op met de politie.
Span een rechtszaak aan
Een rechtszaak beginnen is niet niets. Er gaat veel tijd en vaak ook geld in zitten, vooral als je geen rechtsbijstandverzekering hebt. Denk er daarom goed over na voordat je een rechtszaak aanspant. Zie je echter geen andere optie dan de andere partij voor het gerecht te slepen? Bereid je dan goed voor en laat je adviseren door een professional. Mocht je een rechtszaak verliezen, dan moet je veelal de kosten van de andere partij betalen.